Лопатинська гімназія
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
24 Квітня 2024 р

«Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів».

"Перейдемо від фраз про Соборність до здійснення цієї вкликої Ідеї в буденному житті"

"Хай слово "Соборнфсть"  не буде тільки книжковою фразою а щоденним хлібом та правдивою Ідеєю наших буднфв!"

Михайло Дяченко (Марко Боєслав "За соборний моноліт", 1950 рік 

 

 

В Україні 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності.

Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель, в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акта Злуки ішлося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Українському нороду  довелося пройти нелегкий шлях, аби Україна стала незалежною та суверенною. Багато років по тому, з моменту проголошення Акта Злуки перед нами знову стоїть чимало викликів. Проте ми повинні бути впевнені, що саме завдяки спільним зусиллям ми зможемо їх подолати. Наша сила - в єдності! І саме це допоможе нам створити краще майбутнє для наступних поколінь!

         

« повернутися до списку новин

 

 

 

 

 

 

Логін: *

Пароль: *